Door kinderfysiotherapeut Toby Mensen | Etten-Leur

Wat is nou eigenlijk motoriek en motorische ontwikkeling?

Even voorstellen: Kinderfysiotherapeut Toby Mensen 

Mijn naam is Toby Mensen en nadat ik een geruime tijd in de fitnessbranche heb gewerkt bij Medisports Etten-Leur ben ik sinds 2017 actief als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Medisport Etten-Leur.

Afgelopen zomer heb ik mijn master tot kinderfysiotherapeut afgerond en in deze blogs wil ik jullie uitleggen wat kinderfysiotherapie nu precies inhoudt. Verder wil ik jullie graag uitleg geven over het verloop van de motorische ontwikkeling van het kind.

 

Ieder kind volgt zijn/haar eigen ontwikkeling

Zelf ben ik vader van zoon Jur en dochter Flo. Helaas heb ik ondervonden wat het inhoudt om een kind te hebben die langere tijd in het ziekenhuis ligt en achterloopt in de motorische ontwikkeling. Allereerst wil ik graag vertellen dat jullie kind geweldig is zoals hij of zij is. Verder volgt ieder kind zijn/haar eigen ontwikkeling en dat gebeurd stap voor stap. Hierdoor zal het ene kind verder zijn in de motorische ontwikkeling en het andere kind zal verder zijn in bijvoorbeeld spraak en taal.

De kinderfysiotherapeut | Etten-Leur

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Wanneer uw kind problemen ondervindt met bewegen, dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener.

Een kinderfysiotherapeut is goed opgeleid en heeft na de basis (bachelor) opleiding fysiotherapie de vervolgopleiding (master) kinderfysiotherapie afgerond. De kinderfysiotherapeut werkt altijd, na onderzoek te hebben gedaan, volgens een behandelplan. Wanneer nodig, wordt er overleg gepleegd met andere disciplines, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut.

De aankomende periode zal ik vanuit Medisport periodiek een blog schrijven. Hierin wil ik uitleg en inzicht geven in hetgeen een kinderfysiotherapeut doet. Daarnaast zal inzicht gegeven worden in de (motorische) ontwikkeling van kinderen en natuurlijk zal ik tips geven om dingen middels spel te kunnen trainen met uw kind.


Wat is nou eigenlijk motoriek en motorische ontwikkeling?

Vandaag trap ik af met uitleg over wat motoriek en motorische ontwikkeling nou daadwerkelijk inhoudt. Motoriek is het vermogen om te bewegen. Motorische ontwikkeling is het proces waarbij een kind leert om zijn lichaam en of spieren te gebruiken en te beheersen. Er kan onderscheid gemaakt worden in grove motoriek en fijne motoriek.

Grove en fijne motoriek

Grove motoriek bevat  bewegingen die met het gehele lichaam gemaakt worden zoals kruipen, balanceren, lopen, gooien, vangen en fietsen e.d. Fijne motoriek zijn kleine zeer gecoördineerde bewegingen van bijvoorbeeld de hand, de mond of de tenen. We leren door te doen en te ervaren. Een kind dat aan het spelen is, is dus simpelweg gezegd aan het leren! Een begrip dat hieraan verbonden is heet, motorisch leren. Dit houdt in dat er veranderingen plaatsvinden in de aansturing van bewegingen die een zeker tijd voortbestaan. “Droge saaie stof”, maar eigenlijk heel leuk. Want door veel te oefenen en te spelen leer je nieuwe vaardigheden die je de rest van het leven zal blijven gebruiken.

Stap voor stap ontwikkelen

Even een voorbeeld. Een kind dat net loopt zal graag de hele woonkamer - tot verveling van de ouders - doorrennen. Hier legt het kind namelijk de basis voor de grof motorische vaardigheid rennen. Pas als deze vaardigheid beheerst wordt, kan er een nieuwe vaardigheid bijvoorbeeld rennen en tegen een bal trappen ontwikkeld worden. Best wel gaaf toch?! Misschien is een extra wedstrijd door de woonkamer rennen dan toch ineens leuker. En als dat goed gaat, leg eens een kussen in het midden als horde. Dan wordt meteen de vaardigheid balanceren geoefend.

Het volgende onderwerp: help mijn kind kan multitasken!


Referentielijst

  1. Wat is kinderfysiotherapie, Nederlandse Vereniging voor kinderfysiotherapie.

  2. Van Empelen R, Nijhuis-van der Sanden R, Hartman A. Kinderfysiotherapie 2016. Theorieën over motorisch leren en handelen. Beek P.

  3. Van Empelen R, Nijhuis-van der Sanden R, Hartman A. Kinderfysiotherapie 2016. Motorische ontwikkeling Hadders-Alga M, van Iersel P, Dirks T.

Dus kom jij uit Sprundel, Bosschenhoofd, Rucphen, Hoeven, Zundert, Zevenbergen, Prinsenbeek, of Etten-Leur en ben je op zoek naar een kinderfysiotherapeut? Maak een afspraak. 

Toby Mensen
It always seems impossible until it is done!
Toby Mensen
Fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut MSc en Personal Trainer

Meer blogs