Longrevalidatie bij COPD

Professionele fysiotherapie bij COPD

COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. De longen verliezen geleidelijk aan elasticiteit waardoor ademhalen moeilijker wordt. Hierdoor komt er minder zuurstof in het lichaam binnen en heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem.

Beweging bij COPD 

De longziekte kan zich openbaren vanaf 40 jarige leeftijd en ontstaat meestal door roken. Klachten zijn hoesten, slijm, benauwdheid of moe zijn. Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD. De benauwdheid en moeheid bij inspanning kunnen ertoe leiden dat mensen met COPD steeds minder gaan bewegen.  Dit heeft als gevolg dat de algemene conditie, maar ook de conditie van spieren achteruit gaat. Dagelijkse activiteiten kosten meer energie en het herstel verloopt langzamer. De longziekte beperkt zich dan niet meer tot de longen maar het hele lichaam wordt minder fit. Hierdoor gaat het uitvoeren van activiteiten nog moeizamer. Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen om deze spiraal te doorbreken.

Ook bij andere longaandoeningen is beweging van belang en kun je terecht bij fysiotherapie Medisport Etten-Leur. 

Intake beweegprogramma COPD Fysiotherapie Medisport Etten-Leur 

Fysiotherapie Medisport Etten-Leur  biedt een speciaal beweegprogramma aan voor mensen met COPD. We hebben ervaren fysiotherapeuten in dienst die gespecialiseerd zijn in de behandeling van COPD. De fysiotherapeut onderzoekt de mate waarin de longziekte beperkingen voor je  oplevert. Daarnaast brengt hij de gezondheid in kaart door middel van conditietesten en vragenlijsten. Samen met de fysiotherapeut bepaal je welke doelen je zou willen bereiken om je gezondheid te verbeteren.

Inhoud beweegprogramma 

Na de intake ga je samen met je fysiotherapeut werken aan je gezondheid en fitheid. Twee keer per week ga je trainen in de fitness zaal, samen met anderen mensen met longproblemen. De oefeningen en het trainingsniveau zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie en op de ernst van de longziekte. Indien je thuis zuurstof gebruikt dan kun je daar ook mee trainen. De therapie is erop gericht dat je zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite, kunt blijven bewegen in het dagelijks leven.

Naast het bewegen is er tijd voor een gezellig praatje, een kopje koffie en geven we maandelijks educatie en voorlichting met oog op de kwaliteit van leven.

Afspraak fysiotherapie

bij COPD