door fysiotherapeut Marc Janssen

Technieken om hoesten te verbeteren bij COPD

Wat is COPD

COPD is een longziekte waarbij je longen steeds minder elastisch worden. Daardoor krijg je minder zuurstof en ademen gaat moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Naast kortademigheid is ook hoesten één van de symptomen van COPD.

Hoesten is eigenlijk een natuurlijke wijze om onze longen schoon te houden. Gezonde luchtwegen hebben een strakke wand die is bekleed met trilhaartjes en een slijmvlieslaag (mucus). Die trilhaartjes en het slijm bewegen voortdurend richting de mond en zo blijven de luchtwegen gezond. Hoesten zorgt ervoor dat overtollig slijm, stof en schadelijke deeltje uit de longen worden afgevoerd.

Slijm ophoesten bij COPD

Bij COPD werken de trilhaartjes minder goed en soms, bv bij een ontsteking,  kan er een toename van de productie van het slijm ontstaan. Het slijm verandert dan van kleur en wordt dikker van samenstelling. In de nacht hoopt het slim zich op wat leidt tot toename van hoestreacties in de vroege ochtend. Doordat de longen minder elastisch zijn is het hoesten erg lastig en zwaar.

Door middel van een goede observatie van het hoesten onderzoeken we waarom het hoesten zo moeizaam verloopt. We kijken naar de uitgangshouding, de luchtstroom, de mate van trilling en de hoesttechniek. Vaak zien we dat de patiënt onvoldoende techniek en inzicht heeft om lucht achter het vastzittende slijm te krijgen. Daarnaast hoesten patiënten met COPD vaak te hard, wat niet effectief is door het verlies van elasticiteit.

Hoest technieken

Tijdens de behandeling van COPD leren we technieken en een juiste werkwijze om het ophoesten te verbeteren. Een goede volgorde van rustig, diep ademen, pursed lip breathing, gebruik van buikspieren en een  juiste manier van huffen geeft vaak al verbetering. Ook het gebruik van een hulpmiddel, zoals een flutter kan worden uitgeprobeerd. Dit blaasapparaatje geeft een trillend effect in de luchtwegen, waardoor slijm in beweging wordt gebracht.

De fysiotherapeut geeft ook advies over verschillende de ondersteunende mogelijkheden, zoals houdingdrainage, slijmverdunnende middelen, vernevelen, of de aanvraag voor een flutter.

Meer blogs