Parkinson Boxing
Effectief doordat verschillende delen van de hersenen afwisselend worden geactiveerd
Fysiotherapie Medisport Etten-Leur is uniek in het aanbieden in Parkinson Boxing. De gekwalificeerde fysiotherapeut kan de training veilig en verantwoord aanbieden.
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben veel baat bij deze vorm van bokstraining, omdat ze hiervoor verschillende delen van de hersenen afwisselend activeren. Voor het maken van de boksbewegingen heb je onder andere nodig: goede balans, kracht, snelheid, oog-hand-coördinatie en een goed uithoudingsvermogen. Daarnaast wordt de bokstraining gecombineerd met dubbeltaken, zoals boksen en gelijktijdig tellen, rekenen, iets vertellen.
Hoe ziet de training eruit?
Bij Parkinson Boxing gaat het om non-contact boksen. Er wordt gebokst tegen bokszakken, niet tegen elkaar. Tijdens de trainingen worden oefeningen om te boksen gecombineerd met functionele oefeningen, zoals opzij en achteruit stappen. De bokszakken en kussens worden gebruikt om snelle en grote bewegingen te maken en te reageren op balansverstoringen. Dit werkt preventief op het voorkomen van vallen.
Uitvoeren van dubbeltaken
Wat maakt boksen voor mensen met Parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het uit: “Sporten is een medicijn.” Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met ziekte van Parkinson. Omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk, het uitvoeren van dubbeltaken. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden,” zo zegt Bloem.
Welke voordelen zijn er voor de patiënten?
Patiënten geven aan dat ze al vrij snel na de training voordelen aan deze manier van trainen ervaren. Zo zou deze manier van trainingen er volgens hen bijvoorbeeld voor zorgen dat je je sterker voelt, meer energie hebt en sneller herstelt. Ook zou Parkinson Boxing volgens hen je kwaliteit van leven verbeteren en je bouwt er kracht, flexibiliteit en snelheid mee op. En niet onbelangrijk: wie bokst, voelt zich even geen patiënt.