Fysiotherapie Medisport Etten-Leur

Flutter | Fysiotherapie Medisport

Bij de behandeling van COPD zijn verschillende mogelijkheden om de gevolgen van de ziekte te verminderen. De meest bekende interventies zijn gericht op het stimuleren van zelfmanagement, gezond bewegen, het veranderen van leefstijl en het stoppen met roken.

Een interventie die wat minder bekend is, is het gebruik van een flutter in combinatie met ademoefeningen. Het doel van deze interventie is gericht op het openen van diepere luchtwegen en het ondersteunen van het reinigingsmechanisme van de longen.

Hulpmiddel om slijm uit de luchtwegen te verwijderen

Het meest bekende type flutter, een soort blaaspijpje,  is de  Aerobika (OPEP). Dit  apparaat is een medicijnvrij en gebruiksvriendelijk hulpmiddel dat kan helpen vastzittend  slijm uit de luchtwegen te verwijderen en de ademhaling te verlichten.

De afkorting OPEP staat voor Oscillatie Positive Expiratory Pressure therapie, hetgeen betekent dat er sprake is van een trilling gecombineerd met een licht positieve drukeffect. Het opbouwen van een positieve druk verbetert het openen van diepere luchtwegen. De trillingen helpen om  het slijm langs de wanden van de luchtwegen losser te maken waardoor de natuurlijke afvoer  wordt bevorderd. Beide effecten zorgen ervoor dat er verlichting ontstaat in de ademhaling.

Ademoefeningen

Van belang  bij de interventie is dat de flutter altijd wordt gebruikt in een cyclus van ademoefeningen (ACBT: Active Circle of Breathing Techniques). Dit is een cyclus van ademoefeningen om rustig en diep te ademen en zodoende  lucht áchter het slijm te krijgen. Tot slot is een effectieve techniek nodig om slijm op te hoesten (huffen). De fysiotherapeut van Medisport Etten-Leur helpt hierbij.

Geschikt voor COPD en andere longziektes

De Aerobika kan niet alleen worden gebruikt bij de behandeling van COPD, echter ook bij ook ander longziektes, zoals emphyseem en pneumonie. De huisartspraktijkondersteuner, longarts en de longverpleegkundige kunnen u informeren of een flutter bij uw klachten zinvol is.

Voor het verstrekken van de flutter kunnen zij u doorverwijzen naar Fysiotherapie Medisport.   Tijdens de intake stelt de fysiotherapeut de Aerobika in op de juiste weerstand en leert U om het op juiste wijze te gebruiken. U krijgt ook advies wanneer en hoe vaak U deze OPEP therapie kunt toepassen.

Intake Flutter bij fysiotherapie Medisport

De Flutter kan direct worden geleverd uit de voorraad van fysiotherapie Medisport Etten-Leur. Deze maakt de administratie voor uw ziektekostenverzekering in orde. De kosten voor dit medisch hulpmiddel worden volledig vergoed.

Na 1 tot 2 weken maakt de fysiotherapeut van Medisport Etten-Leur een 2e afspraak met u om de eerste ervaring te bespreken en de instelling van de flutter wordt  indien nodig  bijgesteld.


Team Fysiotherapie Medisport Etten-Leur, te bereiken via

 info@medisports.nl  of via de balie  076-5010001

Meer blogs