Oedeem fysiotherapie

Behandelen van abnormale ophoping van vocht in het lichaam

Bij fysiotherapie Medisport Etten-Leur bieden we gespecialiseerde oedeemfysiotherapie aan. Onze therapeute is in 2024 afgestudeerd aan de dr. Vodder academie. De therapeute is gespecialiseerd in het behandelen van (lymfe)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. 

Afvoer van vocht 

Oedeem komt onder andere voor tijdens of na de behandeling van kanker, problemen met de bloedvaten of littekens na een operatie. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een trauma.

Technieken

Om oedeem te verminderen maakt de fysiotherapeute van fysiotherapie Medisport gebruik van verschillende technieken, zoals manuele lymfedrainage en compressietherapie.

Door middel van individueel afgestemde behandelingen gaat de therapeute  samen met jou op zoek naar een passende behandeling om de symptomen van oedeem te verminderen.

Oefeningen

Door oefeningen worden de spieren gestimuleerd  om het vochtsysteem te ondersteunen. De spieren fungeren namelijk als een extra pomp om je systeem extra te ondersteunen. Dat gebeurt met algemene oefeningen maar ook door ademhalingsoefeningen.

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, vaatoedeem en lipoedeem. 

Een afspraak maken kan via 076 50 10 001 of via de online mogelijkheid

Michelle v/d Laar
Gaan wij samen werken aan de beste versie van jezelf? Ik ga graag met jou deze uitdaging aan!  
Michelle v/d Laar
Oedeem therapeute, Fysiotherapeut en Personal Trainer

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Afvoer van vocht 

Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.

Manuele lymfdrainage

De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert

https://www.kngf.nl/